Sunday, 27 March 2011

Pahang:: Bukit Tinggi

Assalamualaikum w.b.t and Salam Sejahtera... (skema...!heee..tp sdh jwb slm blum?)

This time, RJ wants to tell about my trip to Bukit Tinggi. I went there on February 2011. It is a very nice and awesome place to go!! Bukit Tinggi is located at Pahang. RJ comes here from Kuala Lumpur, so we (RJ and friends) take about one hour drive to reach here. At Taman Bukit, ada banyak tempat-tempat menarik, and yang paling utama (main attraction) here is the Colmar Tropicale.It is a replica of a collection of buildings from a north-eastern village in France dating back to the 16th Century.So, ada feel macam pergi oversea lah..!! Heee...

The Entrance of the Colmar Tropicale (snap gambar pun senget benget..heeee)


The view from the tower.

RJ's friends. ;)

The buildings inside the Colmar Tropicale

The 'oversea' view. ;)
 For your imformation, Bukit Tinggi ni terbahagi kepada beberapa bahagian:
1.Colmar Tropicale
2.Japanese Village
3.Rabbit Park
4.Bukit Tinggi Golf Club

Lepas RJ jalan-jalan,and snap-snap pic kat Colmar Tropical, agak-agak lemak kaki dah cair sikit,kitorang pun pergi kat Japanese Village!! ;)

RJ and friends in front of cute japanese house.

Entrance to the Tatami Spa

Ala-ala Japanese landscape

Cute right?

Friends.. ;)
Japanese House
 Actually, at Japanese Village ni..kita boleh rent kimono, to look lagi real.Konon-konon betul-betul (banyaknya kata ganda!haha..) macam kat Japan. Kimono rental cost rm10. ;) Tapi masa RJ pegi ni, dah petang..lari-lari dalam taman ni sebab pak guard dok tiup2 wisel suruh keluar!grrrrr....xsempat nak berabisan tangkap gambar!

After round-round Japanese Village, RJ and friends pergi lak ke French Palace. Tmpt ni dekat dgn Colmar tadi.. ;)


Konon-konon model! ;)

This is the French Castle ( I uploaded this one first ..tp appear last)
 After snap sana sini (sorry, pic terlalu banyak untuk di upload semua..letak 2 untuk this part is enough)..Then, we go to rabbit park. Tapi dah close, sbb as I mentioned, dah petang sangat.. So, come to the tips.
Tips::
1.From KL, you take Karak Highway to get here. Remember, u will jumpa first sign board tulis KAMPUNG BUKIT TINGGI, dont go inside. Its not it..and also, if u jumpa signboard tulis Beverly Resort and ada terselit perkataan BUKIT TINGGI kat ats board tu, hah!! MAsuk!! kat situlah..!!! Haha... ;)
2. Entrance for all is Rm12 for adult. But utk masuk Rabbit Park ada charge lain.
3.Pakai baju tebal2,lengan panjang..sebab Bukit Tinggi ni 2700 kaki from sea level! Sejut sangat tau!! RJ xpa,RJ byk lemak..!! haha..
4.Bawa makanan sendiri, sebab on top here..makanan semua mahal-mahal.. ;) (student mesti kena bajet-bajet sikit..)
5.Kalau plan nak datang sini, datang awal-awal..sebab tmpat ni luas sangat...3jam xcukup!

RJ rasa tu ja kot tips yang boleh di share. If anything, ask ja/drop comments ok! Thanks for reading.

No comments:

Post a Comment

Sunday, 27 March 2011

Pahang:: Bukit Tinggi

Assalamualaikum w.b.t and Salam Sejahtera... (skema...!heee..tp sdh jwb slm blum?)

This time, RJ wants to tell about my trip to Bukit Tinggi. I went there on February 2011. It is a very nice and awesome place to go!! Bukit Tinggi is located at Pahang. RJ comes here from Kuala Lumpur, so we (RJ and friends) take about one hour drive to reach here. At Taman Bukit, ada banyak tempat-tempat menarik, and yang paling utama (main attraction) here is the Colmar Tropicale.It is a replica of a collection of buildings from a north-eastern village in France dating back to the 16th Century.So, ada feel macam pergi oversea lah..!! Heee...

The Entrance of the Colmar Tropicale (snap gambar pun senget benget..heeee)


The view from the tower.

RJ's friends. ;)

The buildings inside the Colmar Tropicale

The 'oversea' view. ;)
 For your imformation, Bukit Tinggi ni terbahagi kepada beberapa bahagian:
1.Colmar Tropicale
2.Japanese Village
3.Rabbit Park
4.Bukit Tinggi Golf Club

Lepas RJ jalan-jalan,and snap-snap pic kat Colmar Tropical, agak-agak lemak kaki dah cair sikit,kitorang pun pergi kat Japanese Village!! ;)

RJ and friends in front of cute japanese house.

Entrance to the Tatami Spa

Ala-ala Japanese landscape

Cute right?

Friends.. ;)
Japanese House
 Actually, at Japanese Village ni..kita boleh rent kimono, to look lagi real.Konon-konon betul-betul (banyaknya kata ganda!haha..) macam kat Japan. Kimono rental cost rm10. ;) Tapi masa RJ pegi ni, dah petang..lari-lari dalam taman ni sebab pak guard dok tiup2 wisel suruh keluar!grrrrr....xsempat nak berabisan tangkap gambar!

After round-round Japanese Village, RJ and friends pergi lak ke French Palace. Tmpt ni dekat dgn Colmar tadi.. ;)


Konon-konon model! ;)

This is the French Castle ( I uploaded this one first ..tp appear last)
 After snap sana sini (sorry, pic terlalu banyak untuk di upload semua..letak 2 untuk this part is enough)..Then, we go to rabbit park. Tapi dah close, sbb as I mentioned, dah petang sangat.. So, come to the tips.
Tips::
1.From KL, you take Karak Highway to get here. Remember, u will jumpa first sign board tulis KAMPUNG BUKIT TINGGI, dont go inside. Its not it..and also, if u jumpa signboard tulis Beverly Resort and ada terselit perkataan BUKIT TINGGI kat ats board tu, hah!! MAsuk!! kat situlah..!!! Haha... ;)
2. Entrance for all is Rm12 for adult. But utk masuk Rabbit Park ada charge lain.
3.Pakai baju tebal2,lengan panjang..sebab Bukit Tinggi ni 2700 kaki from sea level! Sejut sangat tau!! RJ xpa,RJ byk lemak..!! haha..
4.Bawa makanan sendiri, sebab on top here..makanan semua mahal-mahal.. ;) (student mesti kena bajet-bajet sikit..)
5.Kalau plan nak datang sini, datang awal-awal..sebab tmpat ni luas sangat...3jam xcukup!

RJ rasa tu ja kot tips yang boleh di share. If anything, ask ja/drop comments ok! Thanks for reading.

No comments:

Post a Comment