Sunday, 3 July 2011

Ucapan ASSALAMUALAIKUM..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. :)

I want to express my opinion. (skema!). Setiap orang memang berbeza.. Ermm..how to start writing ya.. Ok, for muslims, biasanya kalau sedang bercalling (membuat panggilan)..ada yang akan greet/start with  Assalamualaikum and End with Assalamualaikum too... That is a good things, because maksud ASSALAMUALAIKUM tu is PEACE BE UPON YOU..mendoakan pihak kedualah maksudnya tu..
walaubagaimanapun, ramai drp kita x sedar..yang kadang-kadang ASSALAMUALAIKUM itu sudah bertukar jadi beberapa ungkapan lain seperti:

1-Samekom
2-Assamuekom
3-Paling dashat..dengar KOM jak..

Semua ungkapan di atas ni, tiada maksud. Tapi xblh sure jugak. Manalah tau kalau yang Samekom tu bermaksud I LOVE YOU dlm bhs uganda?? and Assamuekom tu pulak AKU SUKA MAKAN KAMBING dalam bahasa korea? I dont know..and entah-entah KOM dalam Tamil bermaksud CERIA??..oo man..I seriously do not know sebab I speak Malay,English sahaja..Hee...and little tamil (mau jugak letak tamil.pdhal baby2 tamil lagi banyak tahu bahasa nya drp I ..).

Apa-apa pun, saya rasa kita sepatutnya memperbaiki/memperbetulkan ungkapan tersebut.. sebutlah dengan betul.. ASSALAMUALAIKUM..and sertakan niat yang ikhlas mendoakan pihak kedua.. Mau crita sikit, my baby brother..klu mau masuk rumah, and he greeting, I heard huruf A,S,L and Kom only..I buat xtau dlm rumah..and he will know, by me silent sambil tgk Rafael Nadal (my boyfriend) main tennis, he knows that I want him to bagi salam betul2...and then he said ASSALAMUALAIKUM..baru lah I laju2 sepantas baby cheetah chomel berlari menuju pintu membuka kunci untuknya!!

And kalau my friend/family calling, I admit its a bit awkward to say ASSALAMUALAIKUM because Im not educated to do that. My family especially, We start with Hello and end with BYE..but I slowly start to say ASSALAMUALAIKUM.. :)

I hope we can together practice the kalimah with correct pronounciation and meaning. :)
(serious pulak post this time).. Bye! (<--- Hahahahaa)

No comments:

Post a Comment

Sunday, 3 July 2011

Ucapan ASSALAMUALAIKUM..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. :)

I want to express my opinion. (skema!). Setiap orang memang berbeza.. Ermm..how to start writing ya.. Ok, for muslims, biasanya kalau sedang bercalling (membuat panggilan)..ada yang akan greet/start with  Assalamualaikum and End with Assalamualaikum too... That is a good things, because maksud ASSALAMUALAIKUM tu is PEACE BE UPON YOU..mendoakan pihak kedualah maksudnya tu..
walaubagaimanapun, ramai drp kita x sedar..yang kadang-kadang ASSALAMUALAIKUM itu sudah bertukar jadi beberapa ungkapan lain seperti:

1-Samekom
2-Assamuekom
3-Paling dashat..dengar KOM jak..

Semua ungkapan di atas ni, tiada maksud. Tapi xblh sure jugak. Manalah tau kalau yang Samekom tu bermaksud I LOVE YOU dlm bhs uganda?? and Assamuekom tu pulak AKU SUKA MAKAN KAMBING dalam bahasa korea? I dont know..and entah-entah KOM dalam Tamil bermaksud CERIA??..oo man..I seriously do not know sebab I speak Malay,English sahaja..Hee...and little tamil (mau jugak letak tamil.pdhal baby2 tamil lagi banyak tahu bahasa nya drp I ..).

Apa-apa pun, saya rasa kita sepatutnya memperbaiki/memperbetulkan ungkapan tersebut.. sebutlah dengan betul.. ASSALAMUALAIKUM..and sertakan niat yang ikhlas mendoakan pihak kedua.. Mau crita sikit, my baby brother..klu mau masuk rumah, and he greeting, I heard huruf A,S,L and Kom only..I buat xtau dlm rumah..and he will know, by me silent sambil tgk Rafael Nadal (my boyfriend) main tennis, he knows that I want him to bagi salam betul2...and then he said ASSALAMUALAIKUM..baru lah I laju2 sepantas baby cheetah chomel berlari menuju pintu membuka kunci untuknya!!

And kalau my friend/family calling, I admit its a bit awkward to say ASSALAMUALAIKUM because Im not educated to do that. My family especially, We start with Hello and end with BYE..but I slowly start to say ASSALAMUALAIKUM.. :)

I hope we can together practice the kalimah with correct pronounciation and meaning. :)
(serious pulak post this time).. Bye! (<--- Hahahahaa)

No comments:

Post a Comment